Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM) este înfiinţată prin Ordinul ministrului apărării nr. M1 din 07.01.1998, funcţionând în subordinea Departamentului pentru Armamente.

ACTTM  asigură competenţa ştiinţifică şi tehnologică a Departamentului pentru Armamente, desfăşurând o gamă complexă de activităţi specifice, cu caracter unic, solicitate de beneficiari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, între care, cu prioritate, sunt abordate spre rezolvare solicitările Statului Major General (SMG) şi cele ale Categoriilor de Forţe ale Armatei (CFA).  

Conducerea ACTTM pune în practică principiile de control managerial din Ministerul Apărării Naţionale, pentru achiziţia sau conceperea şi dezvoltarea unor echipamente moderne, bazate pe tehnici şi tehnologii care  să corespundă cerinţelor de operaţionalizare şi de interoperabilitate ale structurilor de forţe din Armata României şi să contribuie la îndeplinirea misiunilor de luptă ale Forţelor Armate.

La nivel european şi pe continentul american există numeroase organizaţii naţionale, similare ACTTM, cu rol de consultanţă şi expertiză pentru ministerele apărării din ţările respective:

-          Defence Science and Technology Laboratory (DSTL), din Marea Britanie,

-          Norwegian Defence Research Establishment (FFI), din Norvegia,

-          Defence Research Nederland (TNO), din Olanda,

-          Etablissement Technique Central de l’Armament, Franţa,

-          Defence Research and Development (DRDC), Canada,

-          Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), din SUA, cu numeroase laboratoare şi secţii subordonate:

o    Air Force Research Laboratory,

o    Air Force Office Scientific Research,

o    Army Materiel Command,

o    Army Research Laboratory Technology Transfer Ofiice,

o    Office of Naval Research,

o    Naval Research Laboratory,

o    Federal Laboratories and Agencies,

- Swedish Defense Research Agency (FOI), Suedia.

În cadrul alianţei nord atlantice funcţionează organizaţii similare ACTTM, între care Agenţia de Comandă, Consultanţă şi Control (NC3A) şi Organizaţia de Cercetare şi Tehnologii a NATO (RTO), iar în cadrul UE funcţionează Agenţia Europeană de Apărare (EDA). Aceste organizaţii formează cadrul internaţional comun, în care se identifică soluţii la provocările la adresa securităţii statelor membre şi se rezolvă aspecte concrete privind interoperabilitatea sistemelor şi echipamentelor militare.

ACTTM face parte din sistemul naţional de cercetare – dezvoltare, având în subordine structuri acreditate sau certificate pentru activităţi de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică sau de testare şi evaluare, recunoscute pe plan naţional sau internaţional.

   

Posturi vacante  

   

Noutăţi  

I

RSS - Ştiri şi informaţii

 • Ediţia 2017 a cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, la final

  În prezența secretarului de stat Mircea Dușa, la sediul Brigăzii 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul" din Târgu Mureș s-a desfășurat ceremonia de închidere a celei de a 14-a ediții a cursului pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict.

 • Evenimente media asociate Saber Guardian 2017

  Exercițiul multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR), se va desfășura, în perioada 11-20 iulie, pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.

 • 26 iunie - Ziua Drapelului Naţional

  Ministerul Apărării Naţionale, în colaborare cu Instituţia Prefectului şi cu Primăria Municipiului București, organizează luni, 26 iunie, începând cu ora 9.30, în Piața Tricolorului (situată în fața Palatului Cercului Militar Naţional), o ceremonie publică de înălțare a Drapelului Național al României.

 • Exercițiul româno-american Dacian Eagle 2017

  Exerciţiul româno-american Dacian Eagle 2017 a început astăzi, 19 iunie, la Câmpia Turzii în Baza 71 Aeriană.

 • Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, ediţia 2017

  Cursul pentru jurnaliştii care transmit din zone de conflict, ediţia 2017, se desfăşoară în perioada 19-24 iunie, în garnizoana Tîrgu-Mureş, şi este organizat de Direcţia informare şi relaţii publice a Ministerului Apărării Naţionale, cu sprijinul Statului Major al Forțelor Aeriene, Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” și al Brigăzii 6 Operaţii Speciale "Mihai Viteazul".

   
© 2001-2017 ACTTM - Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare. Toate drepturile rezervate.